Bygga egen kattlucka på ytterdörren

Har du tröttnat på att öppna dörren för att släppa ut katten för att bara fem minuter senare behöva öppna dörren på grund av att katten står utanför och jamar samt krafsar på dörren? Gör det enkelt för dig – bygg en kattlucka på ytterdörren.

Olika varianter

Vippluckan – Den enklaste varianten med bara en liten lucka som katten behöver putta på för att komma in eller gå ut. Den som vill kan göra en enkel vridbar hasp som gör att man kan spärra luckan från att öppnas från ena eller andra hållet. Exempelvis kan man göra så att katten kan komma in – men sen inte gå ut längre. Dessa är mycket billiga att köpa in och går även att skapa själv med några gångjärn, en trälucka och skruv.

Med nyckel – En nackdel med ovan nämnda kattlucka är att det är ”fritt fram” för andra att komma in via luckan. Det gäller både andra husdjur och tjuvar. Nu kan visserligen extremt få tjuvar åla in genom en kattlucka på ytterdörren men de kan föra in verktyg som de sedan använder sig av för att låsa upp dörren inifrån.

Ett alternativ är att sätta ett elektroniskt lås som bara går att låsa upp med hjälp av att kattens halsband (med ett litet chip på) kommer tillräckligt nära luckan. Detta säkrar upp att inte obehöriga djur kommer in. Det minskar även risken att tjuvarna tar sig in även om den tjuv som inte är katträdd kan hitta en lösning på detta problem.

Men…

Bor du i hyresrätt får du troligtvis inte göra det ingrepp som krävs för att sätta in en kattlucka. Bor du i bostadsrätt kan en fråga behöva skickas till styrelsen då det kan vara olika mellan olika föreningar gällande vem som är ”ägare” av ytterdörren. Det är inte ovanligt att balkongdörren och altandörren ägs av bostadsrättsinnehavaren medan ytterdörren ägs av föreningen. Därmed kan man få göra ingrepp på vissa av dörrarna men inte andra.

Publicerad i Katter