Iller

Iller Som Husdjur

Ett inlägg endast för er som funderar på att skaffa en iller som husdjur. Kunskap och information som kommer var matnyttig innan man införskaffar en iller som husdjur.

 

 

iller husdjur

 

Historik Iller

Illern har funnits i människans omgivning under en lång tid, under hur lång tid den fungerat som ett husdjur är dock svårt att finna svar på. Att den fanns runt människan för ca 2000 år sen för att hålla rent på båtar och i hemmen är klarlagt. Att jag råttor och möss var huvuduppgiften. Det sägs att närbesläktade illrar fanns i människans närhet runt 350 före kristus. Illern hör till Mustelidae och den finner sitt släktskap med vessla,skunk och grävling som exempel. Karaktärsdragen hos en iller har inte förändrats specifikt sen den först upptäcktes. Illrar har sen urminnes tider framförallt en stark jaktinstinkt i sig.

 

Karaktärsdrag Iller

Iller är ett väldigt aktivt djur under sina vakna timmar. Full fart framåt, allt är intressant. En iller har som huvuddrag att den är orädd,nyfiken, lekfullhet. En av de starka egenskaperna som går under kategorin lekfullhet är deras sätt att springa och gömma diverse föremål. När man bli iller ägare får man vara förberedd att diverse småting helt plötsligt försvinner. Pennor,små bollar,hårsnoddar är några saker som hör till favoriterna att gömma undan. Man lär sig relativt fort vart gömställena är. Ett bra knep att undvika detta letande är att lära illern vilka dess egna leksaker är. Smidigheten är en av deras starkare egenskaper. En iller är mästare på att gömma sig i trånga utrymmen, likaså ta sig fram där det till synes är omöjligt.

 

Illrar Hygien och Motion

Illrar började sitt liv med att leva en jordliv, det vill säga att de framförallt hade sitt uppehälle under jorden. Illrar tog allt som oftast mindre djurs hålor. Illrar är inte ett klassiskt inomhusdjur utan klarar även att bo ute. När man införskaffar en bur till sin iller är det till fördel att läsa på om jordbruksverkets rekommendationer. Där finns följande att läsa, den måste vara minst två kvadratmeter stor, minst höjd på sidan en meter och minsta höjden 1 meter. Burrens underdel får ej vara tillverkad i nät. Endast två illrar får vara boende i denna typ av bur. Att förvara sin iller i bur dag och natt är ingen bra idé. De behöver få utlopp för sin energi och lekfullhet. Det innebär att de behöver få leka och klättra och upptäcka världen minst ett par timmar om dagen. Några bra leksaker till illrar kan vara leksaker för spädbarn som exempel. Gummileksaker rekommenderas ej, detta kan medföra förstoppning.

 

 

En iller som uträttar behov på lådan.

En iller som uträttar behov på lådan.

 

Illrar är noggranna med att inte utföra sina behov vid sovplatsen. Illerns urin fungerar som ett sätt att markera sitt revir. Ett annat sätt för Illern att markera sitt revir är att gnida sig mot saker för att efterlämna sina dofter. För att få sin iller rumsren krävs det träning. Ett bra tips är att börja träna på låda och sätta ut flera lådor i hemmet. Detta är för att illrar har en kort tarmkanal.

 

Illrar Boendemiljö

Illrar är i behov av ett mörkt boende för sömn. Detta gäller såväl inomhus som utomhus. Detta grundar sig i att skapa en trygg miljö och skapa en så naturlig miljö som möjligt. Boendet kan möbleras med gamla filtar, slitna tröjor och halm. En viktig notis är att byta och tvätta detta regelbundet. Risken är annars stor för en stark odör.

Temperaturen är en viktig faktor för illrar. Ett bra boende för en iller är ett boende som kan skydda mot både värme och kyla. Vid en temperatur runt 32 grader mår illern väldigt dåligt och vid en kyla vid -7 likaså. Har man illrar som bor utomhus krävs det uppvärmt vatten vid 0 gradig temperatur.

 

Ett exempel på hur en transportbur för iller kan se ut.

Ett exempel på hur en transportbur för iller kan se ut.

Mat Till Iller

Kosten för en iller handlar i första hand och sista hand om kött. Illrar har som vi skrivit tidigare en kort tarmkanal. Detta innebär att de inte hinner bryta ner kolhydrater och fibrer på ett hälsosamt sätt. Det gör utmärkt att mata sin iller med frystorkat kött, små möss,råttor. Torrfoder är en vanlig föda för just tamillrar. Skall man föda sin iller på torrfoder finns det några tumregler som är bra att veta om. Ett torrfoder skall innehålla ca 35% protein från bra kvalité av köttprodukter, fodret skall bestå av 15-20% i fetthalt. En valp digivande honor en större mängd fetthalt och protein. Det är inte ovanligt att man hittar små foderhögar efter sin iller. Detta är ett beteende som härstammar från deras förfädrar. Ett bra alternativ till torrfoder är att ibland blanda i ett rått ägg. Mjölprodukter och frukt skall undvikas då det kan framkalla diarré. Detta pga den höga halten med socker och fiber.

 

Kroppsbyggnad hos en Iller

Kroppsbyggnaden hos en iller är en lång och smal kropp med kortare ben. Ryggraden är väldigt flexibel, vilket gör att de har lättare för att komma in i trånga utrymmen. Vikten för en normal iller ligger mellan 0,6 kg till 2kg. Hanarna har en tradition av att var betydligt större i kroppen. En iller lägger på sig extra ull under vinter och gör sig av med detta under sommaren. Pälsen är allt som oftast ljusare på vintern och mörkare på sommaren.

Reproduktion Illrar

Illrar styr sin parning utifrån solljus. Vanligtvis sker detta någon gång under våren. Illrarna behöver då ha en ålder på minst 6 månader. Tama illrar kan dock finna detta svårare då de kan leva med konstbelagt ljust under hela året. Detta i sin tur kan innebära att illern kan vara fertil hela året. Doften hos illern ökar under denna period.

Själva parningen kan se ganska grotesk ut. Hanen kommer hugga tag i honans nacke och gå omkring med denna under tiden som han parar sig upprepade gången med honan. Är honan intresserad av detta kommer hon endast hänga löst i hanens grepp. 14 dagar in på dräktigheten kan man upptäcka detta genom ett ultraljud som utförs hos en veterinär. Visar det sig att honan inte är gravid finns det en stor risk för att den kommer vara skendräktig under perioden som den egentligen skulle varit dräktig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicerad i Mårddjur